Resurser

Resurser

“You say you’re “depressed”. All i see is resilience. You are allowed to feel messed up and inside out. It doesn’t mean you’re defective – it just means you’re human.”

David Mitchell

 

Här finns resurser för att underlätta vägen till bättre mående. Vissa resurser har jag själv testat eller gjort, vissa kommer på rekommendation av kollegor eller andra källor. Det bästa sättet är att helt enkelt testa sig fram och hitta det hjälpmedel som passar en bäst!

Via Kaddios journal- och bokningssystem kan skicka säkert meddelanden till mig. Det kan vara hur det gått med hemuppgifter i veckan eller ett foto på ett delmål man uppnått.

 

Appar för bättre mående

Appar finns för bland annat sömn, depression, ångest, träning eller medveten närvaro. Några appar kommer från statliga institutioner, andra från privata företag och några från vanliga människor.

Nyttiga hemsidor

Onlinematerialet är enorm och svårsållat. Här försöker jag förmedla några av de nyttigaste hemsidor för att öka sin kunskap om psykisk hälsa och hitta vägar till ett bättre mående.

Böcker

Ett steg mot bättre hälsa är att hitta en plattform att utgå ifrån: hur man kan tänka kring ett fenomen, som t ex ångest eller självkänsla. Ordet psykoedukation används för att lära en om psyket och böcker är en god källa för det.

Screener.se

Screener är ett verktyg för att administrera enkäter och formulär. Jag använder det ofta för att klienter på ett enkelt sätt ska kunna fylla i skattningsformulär och minimera pappermängden. Verktyget lanserades 2014 och används av hundratals behandlare runt om i Sverige. Verktyget drivs ideellt och är fritt att använda. 
Screener sparar inga personuppgifter, i enlighet med GDPR (2016/679). 

Föreningar och förbund

Det finns förvånandsvärt många föreningar och förbund för det mesta man kan tänka sig, även psykiska besvär. 

Videor

Videor kan vara ett utmärkt sätt att lära sig. På sidor som Youtube och Ted Talks finns mängder av material så länge man kan sålla bort det icke relevanta. 

Övningsmaterial och arbetsblad

Arbetsblad för aktivitets- och stämningsschema, exponering, värderad riktning m.m.